Επικαιρότητα

Επίσκεψη Παραολυμπιονικών

 Η επίσκεψη προγραμματίστηκε στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με θέμα το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα που εκπονείται κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους στο Λύκειο Τζερμιάδων από τη φιλόλογο Αντωνία Γ. Κυπριωτάκη και τον διευθυντή του σχολείου και γυμναστή Παπαζήση Σωτήριο.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πραγματικά συγκινητική και τα μηνύματα που άφησαν στα παιδιά συγκλονιστικά . Πρώτος μίλησε ο κος Καπελάκης Γεώργιος αναφέροντας πόσο χαρούμενος είναι που βρίσκεται με παιδιά , αφού του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει στους αυριανούς πολίτες , οδηγούς , εν δυνάμει πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες. Τους τόνισε ότι η ζωή είναι ωραία , όπως κι αν την βλέπει κανείς , όρθιος ή καθιστός , αλλά χρειάζεται να είναι προσεκτικοί και να βάζουν στόχους «που να ματώνουν μέχρι να τους πετύχουν» .

Ο κος Λεμονής τους παρότρυνε να αντιμετωπίζουν ισάξια τα άτομα με αναπηρία και να μη καταπατούν τα δικαιώματά τους.

Η κα Χαλκιαδάκη ανέφερε ότι πρέπει να δεχόμαστε τα προβλήματά μας , να μην τα κρύβουμε , για να μπορέσουμε να τα λύσουμε.

Η κα Μηλάκη είπε ότι όταν άρχισε να συναναστρέφεται με παραολυμπιονίκες συνειδητοποίησε πόσο δυνατά άτομα είναι , πόσο μεγαλείο ψυχής διαθέτουν και πόσο τυχερή είναι που συναναστρέφεται μαζί τους .

Τέλος , ο κος Βερβεράκης , ο προπονητής τόνισε ότι έχουν ευθύνη στο να αλλάξουν την κοινωνία του αύριο , που οι ίδιοι θα διαμορφώσουν για να ζήσουν.

Όλοι , μαθητές και καθηγητές , τούς ακούγαμε συγκινημένοι και άφωνοι. Αντιγράφω από το τετράδιο της μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου Αθανασάκη Δέσποινας , που κρατούσε «δημοσιογραφικές σημειώσεις » καθ΄όλη τη διάρκεια της συζήτησης : «Η συγκίνηση είναι μεγάλη. Κοιτάζω τους ανθρώπους αυτούς και όλο και περισσότερο τους θαυμάζω.»

Για άλλη μια φορά τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως , τον κάθε ένα ξεχωριστά . Ήταν μια από τις καλύτερες δράσεις που έχω οργανώσει στο σχολείο τα χρόνια που διδάσκω. Δεν έχω δει σχεδόν ποτέ άλλοτε τους μαθητές τόσο σκεφτικούς και συγκινημένους. Ελπίζω να τηρήσουν αυτά που άκουσαν στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες .

Με εκτίμηση

Αντωνία Γ. Κυπριωτάκη

Καθηγήτρια φιλόλογος

Υ. Γ. Να ευχαριστήσω τη φιλόλογο του Γυμνασίου κα Παξιμαδάκη Σοφιάννα για την ηθική και πρακτική της βοήθεια με τα παιδιά του Γυμνασίου.