Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου 2013-14 (Β' τετράμηνο)

Ερευνητική Εργασία "Ηλεκτρονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα - Κατασκευή HydrobotSensor με χρήση ανοιχτής πλατφόρμας ανάπτυξης Arduino"

Τάξη: Α Λυκείου

Σχ. Έτος: 2013 - 2014

Διάρκεια: Τετράμηνη (Β' τετράμηνο)

Υπεύθυνος Εκπ/κός: Μάνος Πουλάκης (Πληροφορικής ΠΕ19)

 

Οι μαθητές της Α' Λυκείου μελέτησαν από διάφορες πηγές (βιβλία, διαδίκτυο) τις βασικές αρχές των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και των μικροελεγκτών. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, το οποίο χορήγησε τα υλικά και τις οδηγίες κατασκευές, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα κύκλωμα HydrobotSensor, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και προορίζεται για χρήση με το Hydrobot, το οποίο ήδη είχαν κατασκευάσει οι μαθητές στα πλαίσια Περιβαλλοντικού Προγράμματος που εκπονήθηκε το ίδιο σχολικό έτος στο Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Τζερμιάδων.

Το ηλεκτρονικό κύκλωμα που κατασκευάστηκε δουλεύει αυτόνομα με μπαταρία, είναι αδιάβροχο στα 100μ βάθος και προγραμματίζεται από τον υπολογιστή, ώστε να λαμβάνει μετρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 10sec) από τους αισθητήρες του (πίεση, θερμοκρασία, φωτεινότητα). Οι μετρήσεις δίνονται μετά στο Ίδρυμα Ευγενίδου, συμμετέχοντας έτσι σε πανελλήνιο ερευνητικό πρόγραμμα του Ιδρύματος.

Η ερευνητική εργασία κατέληξε σε ένα ενιαίο κείμενο, μια παρουσίαση της διαδικασίας κατασκευής καθώς και σε ένα τελικό ηλεκτρονικό κύκλωμα.