ΔράσειςΕκδρομέςΝέα

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Πολωνία

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του Γενικού Λυκείου Τζερμιάδων στην Πολωνία, από το Σάββατο 9 έως και την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Η κληρονομιά μας… Τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά στο Οροπέδιο Λασιθίου. Οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Πολωνία και συγκεκριμένα τις πόλεις Βρότσλαβ, Κρακοβία και την πρωτεύουσα της χώρας, Βαρσοβία. Η εκδρομή ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στην πολύχρωμη και παραμυθένια πόλη Βρότσλαβ. Τα γοτθικά κτήρια, η κεντρική πλατεία Ryenek, η εκκλησία της Αγίας Βασιλικής και το δημαρχείο της πόλης μας μετέφεραν στην μεσαιωνική εποχή και μας πρόσφεραν ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν. Απολαύσαμε την κρουαζιέρα στον ποταμό Όντρεκ και «ευχαριστήσαμε» τους νάνους, οι οποίοι ήταν διάσπαρτοι παντού, που έσωσαν την πόλη από τον Καλικάντζαρο Chochlik.

Τις επόμενες μέρες μείναμε στην Κρακοβία. Η εξερεύνηση της πόλης άρχισε με την βόλτα μας στην παλιά πόλη, όπου θαυμάσαμε το παλιό δημαρχείο και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χαρακτηρίζεται από τα δύο διαφορετικά κωδωνοστάσια. Φυσικά, περπατήσαμε στο Κάστρο του Βάβελ και συναντήσαμε τον Δράκο του Βάβελ, ο οποίος αποτελούσε απειλή για τους κατοίκους κατά την διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Κράκ, ιδρυτή της πόλης.

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στην Βαρσοβία. Εκεί θαυμάσαμε για άλλη μία φορά την μεσαιωνική αρχιτεκτονική, την  Στήλη του Σιγισμούνδου, στην “Πλατεία” του Κάστρου. Η στήλη αυτή είναι προς τιμήν του Βασιλιά Σιγισμούνδο Γ΄ της Πολωνίας, ο οποίος το 1596 μετέφερε την πρωτεύουσα από την Κρακοβία στην Βαρσοβία. Γνωρίσαμε την γοργόνα, το σύμβολο της Πολωνίας, η οποία ελευθέρωνε τα ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων. Το κλάμα της όταν την φυλάκισαν, λύγισε τους ψαράδες οι οποίοι την απελευθέρωσαν και από τότε με την ασπίδα και το σπαθί της προστάτευε την πόλη και τους κατοίκους. 

Ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Παγώνει η καρδιά και η ψυχή μόλις αντικρίζει κάποιος την σιδερένια πύλη του Άουσβιτς και διαβάζει την επιγραφή “ARBEIT MACHT FREI”, δηλαδή “Η εργασία απελευθερώνει”. Οι λέξεις δεν επαρκούν για να περιγράψουν τα συναισθήματα που νοιώθει ο επισκέπτης όταν αντικρίζει τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που εκτελέστηκαν, τους θαλάμους αερίων και τους φούρνους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν μαθητές μας «Το μέρος είναι στοιχειωμένο». Νιώθεις τις ψυχές 1.000.000 ανθρώπων να σε συντροφεύουν!

Εντυπωσιακή ήταν και η επίσκεψη στο  Αλατορυχείο Βιελίτσκα, το οποίο βρίσκεται 15 χλμ νοτιοανατολικά της Κρακοβίας. Ο «λευκός χρυσός», το αλάτι, αποτέλεσε το κέντρο πλουτισμού της περιοχής από το 1920 έως το 1996.  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτείνεται σε 9 υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα. Η μοναδική διαδρομή στο αλατορυχείο φέρνει τον επισκέπτη σκέψεις για τις δυσκολίες της εργασίας κατά τον μεσαίωνα. Το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”, με τους πολυελαίους, την Αγία Τράπεζα, το έξοχο μπαρόκ “Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου”, με τους ανάγλυφα διακοσμημένους του τοίχους, αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όλα φτιαγμένα από αλάτι, προκαλούν δέος.

Γεμάτοι εικόνες, συναισθήματα και νέες εμπειρίες επιστρέψαμε πίσω στην Κρήτη, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εκπαιδευτική μας εκδρομή!