ΝέαΠρογράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πολιτιστικό πρόγραμμα: Η κληρονομιά μας… Τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά στο Οροπέδιο Λασιθίου

Το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιείται στο ΓΕΛ Τζερμιάδων πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο “Η κληρονομιά μας… Τοπική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά στο Οροπέδιο Λασιθίου“, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Κυβερνητάκη Άννα, Φιλόλογο, και συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τους Πουλάκη Εμμανουήλ, Πληροφορικό και Βάλλα Χρήστο, Φυσικής Αγωγής.

Στο πρόγραμμα θα μελετηθεί η τοπική ιστορία του Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία ξεκινά από τα αρχαία χρόνια με σημαντικά λατρευτικά σπήλαια και ευρήματα, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο. Θα αναζητηθούν στοιχεία τόσο για τις υπάρχουσες ανακαλύψεις όσο και τις εν ενεργεία ανασκαφές μέσα στο Οροπέδιο Λασιθίου (Μινωικός οικισμός στην Πλάτη). Εκτός από την καταγραφή της ιστορίας, θα συνδεθεί το θέμα με την ήπια τουριστική ανάπτυξη και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ώστε στη σημερινή πραγματικότητα να αναζητηθούν τρόποι ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού-οικοτουρισμού.

Ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος θα αποτελέσει και η σύγχρονη ιστορία του Οροπεδίου Λασιθίου, με επίκεντρο τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στην Πολωνία, ώστε να επισκεφτούμε από κοντά το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, το μεγαλύτερο χώρο μαρτυρίου στην Ευρώπη.