Άλλα ΠρογράμματαΝέα

Πρόγραμμα “Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα”

Το σχολείο μας φέτος συμμετέχει στο πρόγραμμα με τίτλο “Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα” που διοργανώνει και συντονίζει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας (http://SocialRe-SWorklab.hmu.gr) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Η διάρκεια του έργου είναι 18 μήνες και στο πλαίσιο αυτού θα αναπτυχθούν πολύπλευρες δράσεις τόσο στο σχολείο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία του Οροπεδίου Λασιθίου.

Το έργο έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί σε  έξι Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης και αυτοί είναι ο Δήμος Γόρτυνας, ο Δήμος Φαιστού, ο  Δήμος Ανωγείων, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ο Δήμος Αποκορώνου και ο Δήμος Μυλοποτάμου. Η εφαρμογή αυτή θα λειτουργήσει και ως έργο-πιλότος.

Οι Δήμοι επιλέχθηκαν με κριτήρια τον αγροτικό και ημιαστικό χαρακτήρα των οικισμών τους, τη διατήρηση παραδοσιακών χαρακτηριστικών στην κοινωνική ζωή, το μικρό σχετικά πληθυσμιακό τους μέγεθος που θα επιτρέψει την καλή οργάνωση αλλά και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και την ύπαρξη ικανού αριθμού σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Α’ Φάση

Στην Α’ φάση του έργου θα αναπτυχθεί η Δράση 1: Δράσεις πρόληψης,  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις επικίνδυνες συμπεριφορές και την παραβατικότητα  νέων και ανηλίκων με παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε κάθε Δήμο. Για τους μαθητές του σχολείου μας οι παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί την Παρασκευή 1 και Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.

Η Δράση 2: Κεντρικές δράσεις του προγράμματος για διάχυση της πληροφορίας περιλαμβάνει την παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου και αφίσας, την παραγωγή βίντεο και την αξιοποίηση των μέσων Κοινωνικής δικτύωσης.

Β’ Φάση

Η Β’ Φάση περιλαμβάνει τη Λειτουργία Κινητού Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Νέων, όπου θα υπάρξει α) Ατομική Συμβουλευτική και Ομαδική Συμβουλευτική σε εφήβους, β) Ατομική Συμβουλευτική και Ομαδική Συμβουλευτική σε εφήβους με παραβατική συμπεριφορά, γ) Συμβουλευτική γονέων και δ) Ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε δημοτικά διαμερίσματα και μικρές κοινότητες.

Παράλληλα θα λάβει χώρα έρευνα πεδίου, ενώ στο τέλος θα υπάρξει αξιολόγηση των δράσεων – Έκθεση αξιολόγησης των δράσεων με απώτερο στόχο τη Δημιουργία μοντέλου παρέμβασης για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από το σχολείο ή τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος.